Selecteer een pagina

Je weet ongetwijfeld dat het dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht is. Sinds 1 december 2020 moet je nu ook in gesloten openbare ruimtes een mondkapje op. Het is dus geen
slecht idee om in een aantal kapjes te investeren, zodat je altijd een aantal op voorraad hebt en je op elke situatie bent voorbereid. Je hebt dan de keuze tussen wegwerp- en stoffen mondkapjes. Hier vind je 5 redenen waarom stoffen kapjes een aanzienlijk betere optie zijn.

 1. Stoffen mondkapjes zijn goedkoper
  Stoffen kapjes zijn wat duurder in de aanschaf, maar je koopt ze maar één keer. Dat komt doordat je stoffen kapjes kunt wassen en opnieuw kunt gebruiken. Je geeft dus in de winkel even wat meer geld uit per kapje, maar uiteindelijk ben je veel minder geld kwijt. Dit is vooral nu het geval, omdat je vaker een mondkapje moet dragen.
 2. Stoffen kapjes zijn beter voor het milieu
  Een andere reden waarom stoffen mondkapjes een goede keuze zijn, is dat ze aanzienlijk beter zijn voor het milieu. Stel je reist met de trein naar de stad, daar ga je een middagje winkelen en
  vervolgens neem je de trein weer naar huis. Op die dag heb je minstens 3 mondkapjes nodig. Dat betekent dat je 3 kapjes bij het afval moet gooien als je voor de wegwerp variant hebt gekozen.
  Stoffen kapjes neem je mee naar huis en zo leveren ze geen overlast op.
 3. Je mag stoffen kapjes zelf maken
  De Rijksoverheid heeft officiële instructies uitgestuurd voor het maken van stoffen mondkapjes. Dit mag je dus zelf doen en daarvoor heb je alleen een naald en draad, elastiekjes en twee lapjes stof nodig. Gebruik een oud T-shirt of een zakdoek. Als je je kapjes zelf maakt, dan ben je uiteraard nog minder geld kwijt en je bepaalt zelf hoe ze eruit komen te zien. Je kunt ze net als de stoffen kapjes wassen en opnieuw gebruiken, met alle bovengenoemde voordelen van dien.
 4. Er is veel meer mogelijk
  Stoffen mondkapjes worden aangeboden in alle kleuren van de regenboog. Je kunt ze krijgen met een leuke print, met een opdruk, je kunt mondkapjes bestellen met je eigen foto erop, maar je hebt ook veel opties met betrekking tot de vorm, het aantal lagen en extra filters. Kies je voor een stoffen mondkapje, dan is er dus eigenlijk weinig wat niet mogelijk is.
 5. Gebruik van stoffen kapjes is heel gemakkelijk
  Stoffen kapjes worden wel eens als niet gebruikersvriendelijk bestempeld, maar er zijn maar een paar regels waar je je aan moet houden:
 6. De nieuwe gewassen kapjes berg je op in een luchtdicht zakje.
  De gebruikte kapjes berg je op in een ander luchtdicht zakje.
  Je wast je kapjes na gebruik op 60 graden, zonder wasverzachter en je laat ze een compleet programma meedraaien.

De nieuwe gewassen kapjes berg je op in een luchtdicht zakje.
De gebruikte kapjes berg je op in een ander luchtdicht zakje.
Je wast je kapjes na gebruik op 60 graden, zonder wasverzachter en je laat ze een compleet programma meedraaien.

Houd je je aan deze regels, dan zijn stoffen mondkapjes net zo veilig als wegwerp kapjes. Daarnaast zijn ze dus ook om vele andere redenen een veel betere keuze. Mocht je symptomen hebben, maak dan snel een afspraak voor een Coronatest.